De wetenschap achter HeartMath

Het HeartMath Stress Reductie Programma richt zich op het beïnvloeden van het hartslagritme. Een hart met een regelmatig én sterk gevarieerd ritme heeft een positieve invloed op je lichamelijke en mentale gezondheid.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, klopt een hart niet met een vast ritme. Het versnelt en vertraagt zelfs een aantal keren binnen een minuut en dat is volkomen normaal. In die hartslagvariatie kan een regelmaat zitten, hartcoherentie geheten. Mensen die zich doorgaans gelukkig en gewaardeerd voelen hebben een hoge hartcoherentie. Bij negatieve gevoelens vertoont de hartslag een incoherent beeld. In de grafiek laat het bovenste plaatje een hartslag zien onder invloed van frustratie en het onderste het ‘sinus’-achtige golfpatroon van een gezonde en gelukkige gemoedstoestand.

 

Betere balans

Het hart communiceert met het brein en de rest van het lichaam via het autonome zenuwstelsel en het hormonale stelsel. Door zijn spieractiviteit is het hart bovendien de sterkste bron van bio-elektriciteit en elektromagnetische activiteit in het lichaam. Dat verklaart waarom de frequentie van de hartslag zowel je denken als het functioneren van veel organen beïnvloedt. Door je hartcoherentie te verhogen, verbeter je je emotionele balans en gezondheid. Ook je cognitieve functioneren gaat vooruit - je kunt je beter concentreren en heldere keuzes maken.

 

Hart en brein beïnvloeden

Emoties hebben een sterke invloed op het hartritme. Via het HeartMath Stress Reductie Programma leer je technieken aan die de verbinding tussen hart en brein effectief beïnvloeden. Zowel het zenuw- als hormoonstelsel en het hart- en vaatstelsel gaan hierdoor beter functioneren. Je versterkt op die manier je immuunsysteem en prestatievermogen.

 

Publicaties

Het HeartMath Instituut in Californië heeft sinds 1991 wetenschappelijk bewijs geleverd dat de methodiek werkt.

Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met neurologen

en cardiologen van verschillende universiteiten.

 

Meer informatie vind je hier:

Optimizing Performance in Times of Change

Maximizing Performance while Reducing Risk

The American Journal of Cardiology

 

Pilotonderzoek naar de effectiviteit van hartritme-

variabiliteit-training, Maarten Koller, 2011

The effect of a biofeedback-based stress management tool

on physician stress: a randomized controlled clinical trial,

open medicine 2011

Biofeedback Intervention for Stress and Anxiety among

Nursing Students: A Randomized Controlled Trial,

ISRN Nursing, volume 2012

© 2014 Praktijk Festina Lente

 

Praktijk Festina Lente

Bloemendaalseweg 15

2061 CA Bloemendaal

06 - 43 23 92 98

 

eveline@praktijkfestinalente.nl

  • LinkedIn Clean