Vitale leef-tijd


Hoe ziet je leven er over vijf jaar uit? En over vijftien jaar? Welk beeld heb je van jezelf als senior? Loop je met een rollator of zit je op dansles?

Positief denken

Bij het ouder worden gaat de lichamelijke conditie achteruit. Toch voelen veel oudere mensen zich gezonder dan in hun jongere jaren. Hun levenservaring maakt ze meer ontspannen, beter weerbaar en veerkrachtiger. Hoe zit dat? Psycholoog Albert Sonnevelt en arts Frans Bakker onderscheiden zes factoren om vitaal oud te worden. Ze vormen de vitaliteitspiramide die is gebaseerd is op zogenoemde Blue Zones (gebieden waar een relatief hoog percentage inwoners gezond en fit de honderd haalt) en een Nederlands onderzoek naar vitale ouderen. Naast aandacht voor objectieve factoren van vitaliteit, bijvoorbeeld voeding, legt de vitaliteitspiramide het accent op subjectieve factoren, zoals positief denken, sociale contacten en zinvol leven.

Integrale benadering

Het gedachtegoed van de vitaliteitspiramide sluit aan bij de gezondheidsdefinitie van de Wereldgezondheidsorganisatie: ‘Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of gebrek.’ Een duurzame oplossing voor de vitaliteit van mensen ligt dan ook in een integrale benadering. Met de opkomst van mindfulness en yoga is de aandacht voor mentale gezondheid toegenomen. Maar de onderste treden van de piramide blijven vaak nog onderbelicht, terwijl de subjectieve factoren sterk bijdragen aan vitaliteit.

Je kunt nu besluiten een positieve verandering in je leven aan te brengen! Maak een afspraak als je wilt leren hoe je je leef-tijd in eigen hand kunt nemen om zo lang mogelijk vitaal te blijven.

#Veranderingen

Post
Recente Posts
Archief

© 2014 Praktijk Festina Lente

 

Praktijk Festina Lente

Bloemendaalseweg 15

2061 CA Bloemendaal

06 - 43 23 92 98

 

eveline@praktijkfestinalente.nl

  • LinkedIn Clean