8 gevolgen van stress voor je lichaam


Langdurige stress betekent dat er meer eisen gesteld worden aan ons lichaam. Er is langdurig meer glucose nodig voor een hogere energieproductie in de cellen. Dit betekent dat onze bijnieren voortdurend en in grote hoeveelheden cortisol zullen aanmaken. Wat gebeurd er dan met ons lichaam:

1. Verlies van spiermassa en gezonde huid en haren

Cortisol breekt o.a. de voorraad eiwitten uit onze lever en spieren af om deze om te zetten in glucose. Wanneer dit teveel en te vaak gebeurd, verliezen we hierdoor spiermassa. Op de lange duur worden ook de eiwitten uit onze haren, huid en nagels hiervoor gebruikt wat leidt tot een droge huid, haaruitval, droge haren en zwakke nagels. Onze huid als grootste orgaan is een goede afspiegeling van onze fysieke en mentale gezondheid.

2. Het verzadigingshormoon leptine werkt niet meer

Cortisol blokkeert ook de goede werking van leptine, dat aangeeft dat we voldoende hebben gegeten. Dit is een reden waardoor we door stress vaak meer gaan eten.

3. Hunkeringen naar suiker en koolhydraten

Hoge niveaus van cortisol betekent dat ons lichaam meer behoefte heeft aan voeding die snel energie geeft. Dit zijn alle vormen van suikers en snelle koolhydraten, vaak in combinatie met vetten. Veel mensen met te veel stress overeten dan ook dikwijls met slechte kwaliteit voedsel waar vaak weinig voedingswaarden zoals vitaminen en mineralen inzitten. Na de snelle energiestijging vallen ze daardoor terug in een diepe energiedip.

4. Hardnekkig buikvet

Cortisol zorgt ervoor dat het teveel aan voedsel dat we niet gelijk kunnen verbruiken als energie, wordt opgeslagen als buikvet. Dit buikvet raken we bijna niet kwijt totdat we ervoor zorgen dat ons cortisolniveau weer normaal is en onze hormoonhuishouding weer in balans is.

5. Bloedsuikerschommelingen worden groter

Hoge niveaus van Cortisol verlagen de gevoeligheid van onze cellen voor insuline. Hierdoor wordt er meer insuline aangemaakt want het glucosegehalte in het bloed blijft te hoog waardoor de alvleesklier opdracht krijgt om insuline te blijven aanmaken. Bij een grote hoeveelheid insuline gaan de glucosekacheltjes uiteindelijk allemaal weer open en gaan branden met als gevolg een te grote daling van het bloedsuikerniveau. De symptomen die hierbij horen zijn vermoeidheid, irritatie, duizeligheid en hoofdpijn. Deze verschijnselen doen zich vaak voor na een maaltijd met veel suikers en koolhydraten.

6. Slecht slapen

Hoge niveaus van cortisol betekent dus ook dat we vaak slecht slapen omdat onze melatonineproductie wordt verstoord. Tijdens onze slaap wordt het groeihormoon aangemaakt, dat ’s nachts de noodzakelijke reparaties aan ons lichaam uitvoert zoals de stimulering van de celdeling waardoor nieuwe cellen worden aangemaakt.

7. Stemmingswisselingen

Hoge niveaus van cortisol betekent een aanslag op het gelukshormoon serotonine. Hierdoor kunnen we sneller geïrriteerd raken, gefrustreerd of zelfs depressief worden. Vaak betekent dit dat we nog meer behoefte krijgen aan suikers. Serotonine is de voorloper van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat we in slaap vallen.

8. Snelle veroudering

Door een hoge mate van stress wordt ons DNA beschadigd waardoor het verouderingsproces van onze cellen kan versnellen.

Stress betekent dus een ernstige aanslag op onze gezondheid.

Herken je een of meerdere lichamelijke symptomen en wil je ervan af?

Bel of mail me dan voor een afspraak. Lees op mijn site wat ik voor je kan doen.

Met dank aan Ralph Moorman, De Hormoonfactor.

#Buikvet #verliesspiermassa #honger #suikerbehoefte #overeten #stemmingswisselingen #slechtslapen #snelleveroudering #lichamelijkesymptomen

Post
Recente Posts
Archief

© 2014 Praktijk Festina Lente

 

Praktijk Festina Lente

Bloemendaalseweg 15

2061 CA Bloemendaal

06 - 43 23 92 98

 

eveline@praktijkfestinalente.nl

  • LinkedIn Clean